Firma Funko a její historie

Funko je americká společnost, která se specializuje na výrobu sběratelských figurek a dalších produktů licencovaných z filmů, televizních seriálů, her a populární kultury.

Firma byla založena v roce 1998 v městě Everett ve státě Washington. První produkty byly vinylové figurky s názvem "Wacky Wobblers", které měly vypadat jako postavy z populárních televizních pořadů a filmů. Tyto figurky se staly velmi populární a společnost se rozhodla rozšířit svou nabídku o další sběratelské produkty.

V roce 2005 byla firma Funko zakoupena společností D.L. Hicks a společnost začala vyrábět figurky větších rozměrů, tzv. "Pop! Vinyl Figures", které se staly nejpopulárnějšími produkty Funko. V roce 2010 bylo vydáno více než 1000 různých designů figurek.

V roce 2017 se Funko stala veřejnou obchodovatelnou společností na burze NASDAQ pod zkratkou "FNKO". V té době se společnost rozrostla na více než 1000 zaměstnanců a měla pobočky v Evropě, Asii a Austrálii.

V roce 2018 se Funko spojila s firmou Funko Animation Studios a začala produkovat animované seriály a filmy založené na svých produktech. V roce 2021 společnost oznámila akvizici britské společnosti The Lumistella Company, která je známá svými produkty Elf on the Shelf a The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition.

 Clockwork-Pop-775x1024

Dnes je Funko jednou z největších společností v oblasti sběratelských figurek a dalších licencovaných produktů z populární kultury. Její produkty jsou populární mezi fanoušky po celém světě a sběratelské figurky se staly součástí mnoha kultovních sbírek.